top of page
Vyhledat

Rozhovor s kameramanem Honzou

Dnes jsme se sešli s kameramanem Honzou, se kterým v našem salonu spolupracujeme a společně se vám pokusíme přiblížit, jak to se svatebním kameramanem chodí. Tak pojďme na to.




Ahoj Honzo, když se snoubenci rozhodnou, že ze své svatby chtějí mít video, jak postupovat dál a podle čeho vybírat?

Ahoj, kamerama vždy vybírejte hlavně podle toho, jestli se vám líbí jeho tvorba. Podívejte se na co nejvíc jeho videí a zkuste si na jeho webu dohledat recenze, které vám při výběru kameramana mohou také hodně pomoct.


Když už je se snoubenci rozhodli, kterého kameramana chtějí, kdy je ideální čas ho kontaktovat a co vše je potřeba o svatbě zmínit?

Samozřejmě je nejlepší najít si a objednat kameramana co nejdříve. Nejdůležitější ale je, mít stanovený datum a nejlépe kameramanovi rovnou napsat svou představu o tom, jak by svatba měla vypadat, kde se bude konat, jak dlouho chcete kameramana na své svatbě mít a představu o videu, jestli chcete krátký klip nebo dlouhý dokument. Spousta kameramanů, včetně mě, totiž točí jen krátké klipy a dlouhá videa ze svateb nedělají, a právě proto je dobré svou představu napsat hned v úvodu.


Jak se pohybují ceny služeb kameramana a co je ovlivňuje?

Ceny se pohybují různě a hodně záleží na tom, co od výsledného videa očekáváte. I video za pár tisíc od nějakého začátečníka může být lepší než od zkušeného kameramana, protože dnes už neplatí, že ten, kdo to dělá dlouho, je v tom nejlepší. Tahle cesta ovšem není jistota. Pokud chcete jít na jistotu, najděte si někoho, kdo má na internetu ukázky svých svatebních videí a reference. Pokud vás kameraman zaujme, podívejte se rozhodně na co nejvíc videí můžete, abyste si byli jisti, že se vám jeho styl opravdu líbí. Když točím svatbu já, jezdím vždycky ještě s kolegou a cenu se snažíme udržet co nejnižší, a proto u nás svatební klip, který budeme točit celý den, může stát už 15 000,- Kč.


Na co je dobré si dát pozor a s čím počítat? Pokud chcete ze své svatby opravdu hezké dynamické video, je důležité počítat s tím, že kameraman na svatbě bude vidět. Pokud vám nějaký kameraman slíbí, že o něm na svatbě ani nebudete vědět, rovnou počítejte s tím, že video nebude příliš pohyblivé a kameraman nezachytí všechno z těch nejhezčích úhlů, protože se bude snažit být někde u kraje, aby nikomu nepřekážel. Pokud se ale se svým kameramanem dopředu na všem dohodnete, nemělo by vás nic překvapit.


Poslední dobou je velice oblíbený dron, je i součástí tvé výbavy? A co vše je s ním možné natočit?

Ano, dron ve své výbavě mám a na svatby ho běžně beru s sebou :). Většinou s ním točím záběry místa, kde se svatba koná. Také ho využívám během novomanželského focení a točení, krásně vypadají záběry z luk. Dá se s ním vymyslet leccos, už jsem s ním točil i v kostele.

bottom of page